a-spectrum: informatie

een discussielijst over het spectrum van autisme

Een Autsider-project

Zie ook as-kring, een mailinglijst alleen voor mensen binnen het autistische spectrum zelf

A-Spectrum is een Nederlandstalige discussielijst over autisme. De groep is voor mensen op het autistische spectrum (zoals autisme, Asperger syndroom, PDD), hun familie, vrienden, en mensen die zich beroepsmatig met autisme bezighouden.

Het is de bedoeling dat wij in een informele sfeer van wederzijdse acceptatie discussies voeren over alles wat met autisme en aanverwante handicaps (het autisme-spectrum) te maken heeft, vrienden maken en elkaar ondersteunen, en practische tips uitwisselen over het zo onafhankelijk mogelijk kunnen leven met onze handicap.

Deze rondzendlijst is een informele discussiegroep, en geen periodieke nieuwsbrief. De leden wisselen in een informele sfeer gesprekken met elkaar uit. Je kunt zo'n tien tot twintig berichten per dag verwachten; daarvan zal misschien niet meer dan 10% direct voor jou persoonlijk interessant zijn, hoewel er meestal van andermans problemen ook wel wat te leren valt. Het voordeel van de informele sfeer is dat je zelf op ieder gewenst moment aan de discussie kunt deelnemen. Vind je de huidige uitwisselingen niet interessant, schrijf dan zelf eens een bericht waarin je jezelf kort voorstelt en een probleem of gespreksonderwerp aankaart. Tien tegen één dat je interessante antwoorden krijgt.

Onderling respect is belangrijk. Het is niet de bedoeling te proberen iemand een bepaalde "genees"-wijze te verkopen, iemand aan te praten dat hij of zij behandeling nodig heeft (of juist niet), iemand voor te houden dat hij of zij maar gewoon moet veranderen, enzovoort. Kortom: het uiten van je mening is toegestaan en gewenst, maar het opdringen ervan aan andere mensen niet.

In deze groep staat de veiligheid en acceptatie van mensen in het autistische spectrum voorop. Ben je zelf niet autistisch, houd er dan rekening mee dat autisten een andere stijl van communiceren hebben dan "gewone" mensen. Autisten zijn concrete en visuele denkers, en vangen vaak geen subtiele hints op. Sta voor hen open en ontspan je, dan komt het meestal wel goed.


Lees voordat je je abonneert de huisregels van de lijst. (Opent in nieuw venster. Sluit het venster om hier terug te keren.)


Je kunt je vanaf deze webpagina abonneren. De volgende koppeling zou automatisch een mailtje naar het abonneer-adres moeten genereren, indien de e-mailinstellingen in je webbladeraar goed staan. Verstuur het leeg. (Als je al op de digest geabonneerd bent [zie hieronder], dan kun je hieronder klikken om terug te schakelen naar de normale versie.)

Als alternatief kun je je op de "digest"-versie van de lijst abonneren. De digest bevat alle berichten van de normale versie, maar verzameld in één grote periodieke e-mail. Je krijgt dus weinig grote e-mails in plaats van veel kleine. De digest wordt dagelijks verzonden. (Als je al op de normale lijst staat, kunt je hieronder klikken om naar de digest over te schakelen.)

Van de lijst af? Klik dan hieronder. Let op: dit werkt niet als je e-mailadres is gewijzigd sinds je je geabonneerd hebt. Neem in dat laatste geval contact op met de lijstbeheerder.

Als de bovenstaande koppelingen om wat voor reden dan ook niet werken, kun je je bij de discussielijst aansluiten door (vanuit je e-mailprogramma) naar één van de volgende adressen een leeg mailtje te sturen naar de listserver:

Welke methode je ook gebruikt, na verwerking van het commando door de listserver ontvang je verdere instructies. Onder andere moet je om veiligheidsredenen je antwoord bevestigen. Hiervoor antwoord je gewoon op het mailtje dat je ontvangt.


Lees ons gastenboek.
Teken ons gastenboek.
Dreambook

Laatste wijziging: 4 mei 2003
Copyright © 1997-2003 Martijn Dekker, Groningen, Nederland, e-mail: <martijn@inlv.org>